sunnuntai 4. marraskuuta 2018

Housut itselle

Housujen kohdalla minulla ei ollut alkuun mitään hajua mitä tulisin tekemään. Piirsin peruskaavan ja tein proton, johon tuli useita muutoksia. Jotta istuvuuden saisi varmistettua tein vielä shortsimallisen proton, joka oli hyvä.

Ideaa hain Pinterestiä ja lehtiä selailemalla ja lopulta se alkoi hahmottumaan. Muutamaa yksityiskohtaa vielä pyörittelin mielessäni ja paperilla. Olen jo pitkään ihastellut 40-luvun workereitä ja nyt oli hyvä tilaisuus tehdä itselle jotain vastaavaa.




Oli selkeää, että halusin housuihin korotetun vyötärön, mutta lahkeen leveydestä en ollut varma. Koska en kuosittelusta tehnyt enää protoa, tein lahkeet niin leveiksi kun ajattelin että voisin haluta. Niistä olisi sitten helppo sovittamalla kaventaa, jos siltä tuntuu.

Kuosittelu

Oli aika taas kaivella omia kangasvarastoja. Löysin itseäni miellyttävän ja mielestäni malliin sopivan kankaan, mutta koostumuksesta ei ollut tietoa. Teimme pienellä porukalla kankaasta tutkiskelua ja polttokokeen. Tämän pohjalta päädyimme siihen, että kangas on luonnonkuitu-tekokuitu sekoite, todennäköisesti pellava-polyesteri.

Polttokoe

Tukikangastestauksia




Kangasta oli sen kokoinen pala, ettei siitä muuhun riittäisi, kuin housuihin. Joten ensimmäistä kertaa tämän vuoden aikana leikkaussuunnitelman teko ei vaatinut juuri muuta, kuin langansuunnan mittaamisen.
Leikkaussuunnitelma

Kangas osoittaui hieman hankalaksi ommella liukkautensa vuoksi. Oman kotikoneen käyttö oli siis valmistuksessa mahdotonta, vaikka olin ajatellut ne kotona ajan vähyyden vuoksi ommella. Koko housuprojekti kun oli jäänyt vähän taka-alalle jakkuja tehdessä. Mutta muutamalla pidemmällä päivällä koululla selvittiin.

Työjärjestyksestä poiketen ompelin housut ensin kasaan sovitusta varten. Näin pystyin varmistamaan istuvuuden, lahkeen sopivan leveyden ja taskun paikan. Housut vaativat sivuilta poistoja ja sauman suoristusta ja vyötärön yläreuna oli takana korkeammalla kuin edessä. Lahkeiden leveyteen olin tyytyväinen, joten en niitä kaventanut sittenkään.

Taskun paikan mallaus ja sovitusmuutoksia

Muutosten jälkeen pääsin leikkaamaan muotokaitaleen sekä kaavoittamaan taskut. Taskun suu jäi mallissa kuitenkin irvistämään, joten kaavoitin taskun taustan etupuolelta uudelleen kokonaiseksi, jolloin lopputulos oli paljon parempi. Housujen suunnittelun aikana innostuin opettajan ehdotuksesta tehdä housuihin hiuslaskokset, joka oli minulle uusi asia. Prässit eivät olisi kankaassa onnistuneet.



Housuissa peruskaavaan sopivan situvuuden saaminen oli eniten aikaa vievää. Oman haasteensa toi myös taskut, mutta siihen onneksi oli hyvä ratkaisu. Kaikista tähän astisista vaatteista nämä olivat kuitenkin kaikenkaikkiaan helpoin toteuttaa ja lopputuloksesta tuli mielestäni oikein onnistunut.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti